Våra hästar

Vi har haft tio fantastiska hästar, de är ärliga
och måna om att göra sitt bästa. De är våra livskamrater och vänner.
Här står ledartrion och myser.
Dagur, skäcken är stor och stark. Gefjun, den vita är klok. Forkur, den lille svarte är gammal och har mängder av erfarenhet.

 

Dagur
Vår snälla trygga valack. Född på Island 1997. Han är envis, stor och stark. Han gillar vatten, älskar vattenpölar och njuter av att plaska. Han har fyra mjuka fina gångarter, han är stabil men inte så snabb. Han är skäck, svart och vit. Han upprätthåller  lag och ordning, ställer sig på den svages sida och beskyddar nya hästar.

Gefjun

Ett numera nästan vitt litet sto. Hon är född 1998 på norra Island. Hon föddes silverfärgad. När hon först kom till Sverige hade hon aldrig sett träd. Nu gillar hon skogen. Hon är snabb och gillar att tölta, hon kan tölta lika snabbt som de andra galopperar. Hon är som en liten boll – kvick, rund och mjuk. Hon tycker om att springa snabbt men hon gör aldrig något dumt och stannar när man vill.  Gefjun har många beundrare, hon har alltid någon bredvid sig. Tyvärr har hon fått fång, vi försöker vara försiktiga med henne.

 

 

Raun

Född 1998 på Island. Raun är en trevlig långbent dam, hon är tillgiven och tycker om att bli kliad bakom örat. I hagen kommer hon alltid fram och frågar om det inte är hennes tur, hon vill så gärna följa med ut. Hon är trevlig att rida, glad och positiv mot alla. Hon har fin trav, lite stötig tölt men töltar gärna och älskar att galoppera. Raun har blivit stark och orkar gå långa turer. Hon har tyvärr sommareksem så hon får gå med täcke som skyddar mot sol och insekter.

 

Glanna

Född i Sverige 1997. Glanna har en ovanlig färg, musblack. Hon förväntar sig bara gott från sina människor och hon är trevlig att handskas med. Hon har en mjuk fin tölt, tydlig trav och ökar man farten kan hon gå i pass, islandshästens femte gångart. Hon kan galoppera men föredrar att brilliera i pass.

Glana är till salu, för närvarande är hon utlånad till vänner.

 

 

Stella

Stella är vår lilla stjärna. Hon är född 2001 i Sverige. Hon är fux med en stjärna i pannan. Hon har mycket lättriden tölt, mjuk trav och galopp. Stella är positiv och vill gärna göra sitt bästa, hon är vår gulligaste häst men kan vara ganska envis. Hon är pigg och framåt, men lydig om man tar nätt. Hon är känslig och springer fort om hon tror att man ber om det. Man ska inte driva, bara tänka att nu ökar vi farten, det räcker. Hon tycker om att gå ute på rundor men att träna i paddocken tycker hon är tråkigt.

 

 

Forkur

Forkur var en liten fantastisk häst, han har fått sluta sina dagar. Han fick problem med synen och blev lite vilse och förvirrad.

Forkur är en äldre distingerad herre, enligt passet är han född 1987 på Island. Vi tror att han är några år äldre det var inte så viktigt med papperna förr, han är i god form. Han är en trygg och säker häst som tycker om att gå på tur med andra hästar. Han töltar på och när han inte hinner med tar han lite galopp, det går mjukt och fint. Han har stort tålamod även med barn. I hagen försöker han bestämma över de andra hästarna, om de inte gör som han vill, biter han dem. Det gör att han ibland själv har olika blessyrer. Varje vår har han glömt att han inte är hingst.

 

Gandur

Gandur är vår nya medlem i flocken. Han är född 2005 och har inte blivit riden så mycket. Han går i lära med Pia eller Jón. Han är en trygg och stabil häst som vi tror kommer att bli mycket duktig när han har hunnit växa till sig. Han är lite omogen och har svårt att hitta sina ben – kanske han är släkt med Sleipner, den 8 fotade hästen.

 

 

Spenna

spenna_sEn mörk känslig skönhet. Hon föddes 1995 på Island. Hon fick en tuff start i Sverige och är försiktig med människor. Hon kan vara lyhörd och rolig att rida, för vana ryttare. Hon har en fin tölt med riktiga lyft på frambenen. Spenna bor förnärvarande hos vår granne, de trivs fint tillsammans.

Naggur

spenna naggurfolVårt lilla föl, föddes i hagen den 1 augusti 2009. Han föddes sent på året och det blev en riktig vargavinter. Han liknade ett litet får, där bara huvud och ben antydde att det var en häst under ullen. Han har blivit för stor för att gå med våra ston, så han är på hingstbete på Solbacken i Tranås. Där jagar han runt med andra småkillar och lär sig allt en häst bör kunna av andra hästar. Att vika undan för sin ledare, att hålla ett   lagom avstånd till den som bestämmer.

Jonsi

jonsi_sEn morgon i januari låg Jonsi död i hagen, han hade lekt som vanligt dagen innan. Hästar kan drabbas av hjärtinfarkt eller stroke.

Han var född 1990 i Danmark. Jónsi kunde mycket men det var inte alltid han hade så bra minne. Det var Jóns ridhäst, de hade en speciell relation. Det var en personlig häst som hade valt Jón till ledare och ryttare.

 

 

 

Hremsa

hremsa_sEn äldre trygg dam, Hremsa bodde  hos oss i flera år men har fått gå vidare till de evigt gröna ängarna. Hon blev bara gammal och trött.

 

 

 

 

 

 

Chibonne

chibonne_sEn liten shettlandsponny med mycket attityd. Han fungerar som personlig tränare till de stora gossarna. Han springer runt dem och biter där han kommer åt. Hans stora kärlek är Gefjun, han passar henne. Står bredvid när hon sover, går bakom henne runt i hagarna. Vill gärna följa med på tur men han är svår att rida…

 

Att rida är ett sätt att umgås och njuta av den gemensamma konversationen mellan häst och människa. Jag har gått på kurs för att träna mig på att ge hästarna massage, de njuter och det gör nytta. Spänningar släpper och de blir mjuka och smidiga. Det är en tyst kommunikation som är viktig.

Gefjun och en av hennes beundrare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.